Feti gi gosontu libi

Artikelen

Chikungunya in Sint Maarten

Recent is er een uitbraak van Chikungunya gerapporteerd in het Franse deel van Sint Maarten.
Chikungunya is een virale infectie ziekte welke wordt overgedragen door dezelfde Aedes aegypty muskiet als dengue.
De ziekte veroorzaakt koorts en ernstige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en huiduitslag. De ziekte lijkt op dengue en kan daarmee worden verward. De enige behandeling, is het verlichten van de symptomen (o.a. rust, paracetamol en voldoende drinken), aangezien er geen effectief medicijn of vaccin beschikbaar is. De gewrichtspijnen verdwijnen meestal binnen enkele dagen of weken maar soms kunnen ze enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden.
Chikungunya komt vooral voor in Afrika, Azië en het Indiaase continent maar import gevallen in de USA, Thailand en de Franse gebieden zijn eerder gemeld. Recent is de eerste autochtone uitbraak van Chikungunya gerapporteerd in Sint Maarten; de gevallen zijn dus veroorzaakt door locale virus circulatie wat ook inhoud dat het risico op verspreiding groot is gezien de populatie in deze region nog gevoelig is voor deze ziekte.
Broedplaatsen van muskieten, vormen vooral in de buurt van de leefomgeving van mensen een groot risico. Gezien het vele reisverkeer van personen in de regio, zeker met deze feestdagen en de reeds gestarte kleine regentijd, is er ook een verhoogd risico op dengue. Voorkom broedplaatsen van muskieten, ruim in en om de woning broedplaatsen voor muskieten op en bescherm uzelf tegen de dengue muskiet. Indien u pas hebt gereisd binnen de regio of naar landen waar dit nieuwe virus voorkomt en u vertoont koorts en gewrichtspijnen, meldt u dan aan bij uw huisarts en of bel naar de hotline celnr: 8836643.